De link tussen pijnklachten en emoties

Lees deze post als je pijn of stijfheid steeds op dezelfde plaats terugkomt en kijk eens waar deze plaats mee gelinkt is.

7 Belts volgens Dr. William Reich

Reich is een gekende psychoanalist & psychiater die de connectie maakte tussen emoties die geblokkeerd zijn en bepaalde plaatsen in het lichaam. Hij stelde vast dat mensen fysieke en psychologische verdedigingen ontwikkelen als gevolg van verschillende trauma's en maatschappelijke druk. Deze verdedigingen leiden tot chronische spanning en spiersamentrekkingen in het lichaam. Dit was de reden waarom hij een methode ontwikkelde die hij “bodywork” noemde.

 

Volgens Reich vormen zich spanningsbanden in ons lichaam als een verdediging tegen emotionele pijn en andere bedreigingen, maar ze beperken ook ons vermogen om genot en authentieke emoties te ervaren. 

Uit zijn bevindingen bleek dat er een patroon bij verschillende mensen terugkwam.  Hij deelde deze onder in 7 segmenten of de ' 7 belts of tension'. Deze gebieden, die bekendstaan als spanningszones, belemmeren onze energiestroom en beperken onze emotionele expressie.

1. Oculair segment (ogen)

2. Oraal segment

3. Cervicaal segment (nek)

4. Thoracaal segment (borstkast)

5. Diafragma

6. Buiksegment

7. Bekken segment

Hieronder gaan we er wat dieper op in.

1. Oogsegment: Dit segment zit samen met de spieren in het voorhoofd, de wangen, de slapen en de achterhoofdkwab. Het is ons eerste punt van verbinding tussen kind en moeder, vaak gecombineerd met borst- of flesvoeding. Het is heel belangrijk om expressie waar te nemen en te tonen. Bij blokkades kun je een starre gezichtsuitdrukking en gespannen oogspieren ervaren. Je ogen staan direct in verbinding met de buitenwereld en kunnen overprikkeld of vermoeid geraken waardoor je concentratie het laat afweten. Mogelijks merk je dat je oogcontact regelmatig vermijdt met (bepaalde) mensen.

2. Orale segment: Dit segment is verbonden met de mond, kin, neus, kaak en oren. Hierin voldoen we aan onze behoefte om ons uit te drukken, te communiceren en te voeden. Bij blokkades kunnen er starre gezichtsuitdrukkingen, gespannen oogspieren, TMJ (kaakproblemen), knarsen, spraak- of slikproblemen en hoofdpijn optreden, moeilijk uit je woorden komen, ontkennen van emoties die niet bij je' imago' passen.

3. Neksegment: Omvat de diepe nekspieren en de tong. Blokkades kunnen leiden tot een 'nek van beton' en spanning in de keel, waardoor je je emoties niet kunt uitspreken. Je hebt een groot verantwoordelijks gevoel (opgelegd door jezelf of anderen) dat op je schouders rust. Grote spanning kan problemen geven om je hoofd recht op je schouders te dragen waardoor vrijuit ademen belemmert wordt.

 

4. Borstkastsegment: Omvat de schouderbladen, tussenribspieren, schouderspieren, armen, hart en longen. Bij blokkades kun je een beklemmend, angstig gevoel ervaren, samen met een chronisch gespannen rug en een zwaar gevoel op deze plaats.  Liefde en plezier zijn emoties die in de hartregio vrijelijk stromen.  Gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je meer 'in jezelf keert' uit zelfbescherming. Een licht voorovergebogen postuur gaat hier geregeld mee samen.

 

5. Diafragma segment: Je middenrif zorgt voor de verbinding tussen je boven -en onderlichaam. Dit segment, dat ook de maag en solar plexus omvat, fungeert als een toegangspoort tot het bekken.. Het is essentieel voor een goede ademhaling en de werking van de lever, galblaas, nieren, pancreas en spieren in de onderrug. Bij blokkades kunnen deze organen minder goed functioneren, wat leidt tot ademhalingsproblemen en een verhoogde stressrespons in je zenuwstelsel en hormoonhuishouding.

6. Buiksegment: Omvat de grote buikspieren die in verbinding staan met het bekken en de achterkant van de wervelkolom.

Het omvat de organen van de spijsvertering, geslachtsorganen, urinewegen, billen, dijen en onderbenen. Bij blokkades kunnen spijsverteringsklachten, emotie eten, lage immuniteit,  spanning in de benen en onderrug optreden.

 

7. Bekkensegment: Symboliseert gronding en veiligheid. Dit segment omvat de urinewegen, geslachtsorganen, benen en billen. Bij blokkades kun je strakke bekkenbodemspieren ervaren, samen met stramheid bij bewegen en zitten, en pijn die uitstraalt vanuit de heup naar een been. Wanneer je lichaam in een vecht-vlucht of freeze respons zit, zijn een laag libido, urine ophouden veelvoorkomende symptomen. 

 

Blokkades zijn plaatsen waar energie en zuurstofrijk bloed niet gemakkelijk kunnen doorstromen. Dit kan leiden tot verkrampte punten of zones in je lichaam. Hierdoor kun je veranderingen in spierspanning ervaren en meer stress ondervinden, omdat je zenuwstelsel voortdurend in een staat van paraatheid staat. Energie wil altijd bewegen, net zoals water dat zoekt naar een weg waar het vrij kan stromen. Daarom is het belangrijk om de ruimte in je lichaam vrij te maken, zodat alles weer soepel kan functioneren.

 

 

" Once the body begins to trust itself by moving and expressing the energy contained in chronically inhibited muscles freely, Well then the magic happens. "

- William Reich

Spierspanning als schild van emotie

Elk deel van je lichaam is met elkaar verbonden. Je merkt met bovenstaande segmenten soms overlap. Denk aan het opwarmen van een motor; je wilt dat alles soepel draait, niet alleen één onderdeel. In de kindertijd kan een spier reageren op een angstige situatie, wat heel normaal is. Echter, als de spieren samengetrokken blijven, is dat tegen onze natuurlijke ontspannen staat van zijn. Soms, als er veel emotie vrijkomt in één deel van je lichaam, kan een ander deel zich plotseling weer samentrekken. Dit kan aanvoelen als een blokkade die je tegenhoudt. Door deze onvolledige reacties af te ronden, kun je weer vrijer bewegen en je beter voelen in je eigen lichaam. Bijvoorbeeld door BRTT en TRB of een Pijn Reset traject.

 

Wanneer we blokkades losmaken, worden niet alleen je spieren beter doorbloed en dus soepeler, maar ook de emoties die daarbij horen. Dit is in wezen het loslaten van trauma. In deze blogpost richt ik me vooral op het fysieke aspect. Uiteraard zijn er ook emotionele verstoringen die door Reich zijn beschreven, die vraagt om een genuanceerde toelichting 1 op 1.

 

Door deze bredere kijk op je leven en gezondheid kunnen we samen een plan maken dat niet alleen gericht is op de klachten, maar ook op jouw algehele welzijn. Ik kies voor een holistische benadering en neem deze kennis over de zeven segmenten mee. Ik nodig je uit om met een open geest te kijken naar wat er nog meer mogelijk is, zodat je aan de slag kunt gaan met de wortels van je klachten in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Dit stelt jou als vrouw in staat om echt te groeien en je gezondheid weer in eigen handen te nemen.

 

PS: Deze blog staat niet gelijk aan het inwinnen van medisch advies en beeldvorming. Laat levensbedreigende ziektes altijd eerst uitsluiten.