Warmte. Dat is iets wat niet mag ontbreken in de frisse herfst en wintermaanden. Het is de periode dat we ons ’s avonds gezellig in de zetel nestelen onder een fleece dekentje en met een warm drankje. Dit zijn zalige momenten van ontspanning en eigen-tijd. Het krijgen van een massage kan ook heel deugddoend zijn en bijdragen tot je welbevinden.
In verschillende massagevormen wordt er met warmte gewerkt. Ik denk bijvoorbeeld aan ayurvedische massage, kruidenstempelmassage of hotstone massage. De warmte die tijdens een behandeling wordt vrijgegeven, zorgt ervoor dat de bloedvaten zich gaan uitzetten en de huid beter doorbloed wordt. Hierdoor wordt de doorbloeding en stofwisseling gestimuleerd en kunnen schadelijke stoffen sneller afgevoerd worden. Warmte is een heel effectief hulpmiddel om stijve en verkrampte spieren en gewrichten aan te pakken. Een massagebehandeling zorgt voor diepe ontspanning en werkt prima tegen stress en slaapproblemen. Mensen die spijsverteringsproblemen hebben, zijn eveneens gebaat bij een stimulerende buikmassage waarbij warmte gebruikt wordt.
Ik werk persoonlijk altijd met verwarmde olie en een warmtedeken op de massagetafel. Wanneer je nog zou twijfelen tussen een hotstone en kruidenstempelmassage: Hotstones geven nog meer warmte af en worden ook op het lichaam gelegd om de warmte nog dieper te laten inwerken. Bij kruidenstempels wordt er steeds dynamisch gemasseerd en voelt de warmte iets minder intens. Ik maak gebruik van Thaise kruidenstempels met onder andere gember, citroengras, eucalyptus, kamfer en geelwortel. Door de kruiden en de warmte werkt de massage ontspannend, reinigend en verwarmend. Het is goed voor spieren en gewrichten en versterkt de immuniteit.
Opmerking: Bij ontstekingen zal er plaatselijk niet gemasseerd worden. Een kruidenstempel of hotstone massage kan enkel aangeboden worden indien de buitentemperatuur lager is dan 24°C. Bij een hogere temperatuur ontstaat het risico dat het lichaam niet voldoende kan afkoelen.