Wat nou met blauw licht? Is dit goed of slecht?

Ja en Nee. Het menselijk lichaam reageert krachtig op het blauwe licht, hierdoor starten onze lichaamsprocessen ‘s ochtends op. Doordat blauw licht wordt waargenomen in de ogen, krijgt het lichaam in de ochtend een seintje om de cortisol aanmaak te stimuleren. Cortisol is een energiehormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam weet dat de dag gaat beginnen en zich moet opstarten. Oorspronkelijk kwam blauw licht enkel voor in het zonlicht. Onze voorouders hingen zelfs af van die natuurlijke vorm: het maakte hen ’s morgens wakker en gaf hen overdag energie. ’s Avonds werden ze moe, omdat er minder blauw licht was.

 

Tegenwoordig verstoren we dat ritme, omdat we onszelf vaker en op verkeerde momenten blootstellen aan grotere hoeveelheden – kunstmatig – blauw licht. Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van led technologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. In veel gevallen blijkt dat lichtbronnen die het dichtst bij onze ogen zijn, een groter aandeel hebben in de blootstelling van blauw licht. Je ondervindt dus meer hinder van blauw licht van je telefoon, dan van de televisie die doorgaans op een grotere afstand staat .

 

Blauw licht in de avond verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.

 

Kort gezegd:

Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Het filteren ervan is een aanrader voor wie dagelijks gedurende lange tijd met computers werkt, zeker 's avonds (17-23u). Als je klachten als vermoeide en geïrriteerde ogen, hoofdpijn of prikkelbaarheid ondervindt, kan een blauwfilter zinvol zijn.

 

Hoe lang spendeer jij gemiddeld achter een scherm? Lees je deze blog met of zonder blauwe lichtfilter?

 

bescherm je ogen tegen blauw licht Blauwlichtfilters instellen

Ik werk dagelijks verschillende uren achter een scherm. Waar mogelijk stel ik de lichtintensiteit in op de computer en gsm (gewoon bij beeldscherm instellingen). Om tv te kijken, gebruik ik een bril om blauw licht te filteren*. Ik heb er alvast positieve ervaringen mee. Ik ervaar minder vermoeide ogen en knijp ze minder samen om te focussen. Ik val sneller in slaap dan voorheen.

I like it. 

Slaapwel!

 

 

 

*Heb je last van verziendheid of bijziendheid? Kies dan voor een blauw lichtfilter bril op sterkte. In dit geval koop je een montuur met normale glazen en kies je voor deze extra coating. Heb je geen probleem, maar werk je wel veel met schermen, ga dan voor een blauw lichtfilter bril zonder sterkte.