Een aangepast hoofdkussen=minder nekklachten

nekklachten, stijven spieren, spierpijn, slaapproblemen bij vrouwen

Wanneer je last hebt van hoofd- en nekpijn ligt het soms niet alleen aan je werkplek of allerhande stressfactoren, maar ook aan je slaaphouding. Soms vergeten we wel eens hoeveel uur we in ons bed doorbrengen. ’s Nachts moet je lichaam kunnen recupereren. Je spieren moeten zich optimaal kunnen ontspannen. Een goed hoofdkussen is dus geen overbodige luxe.

Bekijk eerst en vooral of je een kussen hebt dat geschikt is voor je slaaphouding. Zij-, rug- en buikslapers hebben immers een andere hoogte van kussen nodig om hun nek in een neutrale positie te ondersteunen.

Buiklig: Hoe platter het kussen hoe beter. Je ligt onvermijdelijk met je hoofd gedraaid om goed te kunnen ademen (Dit is erg belastend voor je nek!). We kiezen daarom best geen dik kussen dat dit nog meer benadrukt. Probeer deze manier van slapen te vermijden.

Zijlig: Zorg ervoor dat de afstand van schouder tot hals volledig overbrugd wordt. Op deze manier ligt je hoofd mooi horizontaal.
Je kan ook gebruik maken van een lichaamskussen, zodanig dat je in een goede, stabiele houding kan blijven liggen. Op die manier wordt heel je lichaam ondersteund en heb je minder de neiging om door te rollen naar buiklig.


Ruglig: De kromming van je hals moet opgevuld worden. Let er op dat je kin niet te veel naar je borst geduwd wordt, want dan is het kussen te hoog. 

Let eveneens ook op het materiaal. Losse vullingen zoals dons, boekweit of synthetische watten verschuiven dikwijls doorheen de nacht. Als gevolg daarvan moet je dikwijls het kussen bijeen duwen om toch wat steun te hebben. Vandaar raad ik kussens uit natuurlatex aan. 
Deze ventileren goed, verschuiven niet en behouden goed hun vorm. 

 

De hoogte van je kussen is afhankelijk van je lichaamsbouw en de densiteit van je matras. Het is belangrijk (zeker voor zijslapers) om rekening te houden met de mate waarin je schouder in de matras zakt. Heb je bijvoorbeeld een harde matras, dan zal je hoofdkussen hoger moeten zijn om de afstand van de nek --> schouder te kunnen overbruggen.

Wanneer je intussen al een hele collectie aan hoofdkussens hebt aangelegd en er zit nog steeds geen perfecte match tussen, kan je best even langs een speciaalzaak gaan. Een ergonomisch adviseur kan je dan helpen om een ideaal hoofdkussen te kiezen. In sommige winkels bestaat er zelfs een test-service waarbij je een hoofdkussen een periode thuis mag  proberen. Dit is echt een heel verschil dan even 5 minuutjes voelen in de winkel.