(H)erken je stress

Tuurlijk, iedereen heeft wel eens stress. Soms heb je stress nodig om een korte periode te overbruggen. In dat geval is het een manier van je lichaam om beter te presteren en te focussen. Wanneer het echter proporties aanneemt dat je lichaam overbelast en uitput is, liggen chronische klachten en burn-out op de loer. 

stress en burn out herkennen bij jezelf

 

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig jezelf af te vragen of je een van onderstaande alarmsignalen herkent:

1)Piekeren en een gevoel van onrust

Je kan niet goed eten of je eet net teveel. Je merkt dat je moeite hebt met concentreren. Je gedachten dwalen gemakkelijk af. Wanneer je eindelijk in je bed ligt, lig je nog lange tijd wakker, omdat er nog van alles gaande is in je gedachten.

 

2) Je vrije tijd valt weg of wordt ondergeschikt aan andere dingen die allemaal belangrijker schijnen te zijn dan jezelf.

Als je het gevoel hebt veel te moeten doen in een korte tijd, dan is ontspanning vaak het eerste dat geschrapt wordt.

 

3) Je emoties zijn minder gereguleerd en je ervaart moodswings.

Bij overprikkeling of slaaptekort heb je misschien al gemerkt dat je sneller geïrriteerd/boos of verdrietig bent.

 

4) Je blijft doorgaan waardoor je de signalen van je lichaam op de achtergrond duwt.

Je lichaam zal je verwittigen en aansporen om rust te nemen…
Wanneer je gestresseerd bent, wordt je ademhaling bv. korter en oppervlakkiger. Je hebt de neiging om vanuit je borstkas (i.p.v. vanuit je buik) te ademen. Je kan pijnklachten krijgen door te lang te zitten tijdens het werken of je wordt sneller ziek.                 Bovendien kunnen ook de rode vlaggetjes van puntje 3) soms de kop opsteken. Het is belangrijk hiernaar te luisteren en langdurige klachten te voorkomen. Wanneer je dingen plant en afspraken maakt, is het een goed idee om voor alles voldoende tijd te voorzien. Voor je het weet, is heel je week volzet met allemaal taken en huishoudelijke klusjes die “niet zo lang gaan duren”. We mogen echter niet vergeten dat wanneer we omgaan met anderen er altijd iets kan uitlopen of tussenkomen. Hierdoor kan je perfecte schema in de war worden gestuurd.

 

! Kijk op dat moment even wat echt belangrijk is om die dag nog te doen. Door je prioriteiten aan te passen, ontstaat er vaak opnieuw rust en kan je bewuster aanwezig zijn bij wat je doet.

 

5) Ongezonde keuzes maken, terwijl je eigenlijk wel weet wat goed is voor je lichaam.

Iedereen weet wel dat dagelijks bewegen, voldoende slaap en voedzame voeding belangrijk is. Hoe drukker je het hebt, hoe moeilijker het soms wordt om dit toe te passen. Merk je bijvoorbeeld dat je snel nog even een grabbel doet in de koekendoos in plaats van een ontbijt te nemen? Of dat je je middagwandeling tijdens je pauze laat schieten, omdat er nog veel af te werken is?

Je ziet het: al deze signalen hangen nauw samen en vertonen dikwijls overlappingen. Wanneer je deze signalen (h)erkent, raad ik je aan om echt momenten voor jezelf terug in te lassen. Activiteiten inplannen waar je blij van wordt en energie van krijgt i.p.v. dingen die je 'moet' doen.

 

Kies to do-dingen die je weer bewust laten worden van je lijf. Ik denk bijvoorbeeld aan wandelen, sporten, mediteren, een massage ontvangen, een bad nemen,…

! Wanneer je de tijd neemt om te ontspannen, zul je productiever zijn bij je werkmomenten. Vrije tijd nemen is dus helemaal oké.

 

Denk je misschien ” allemaal goed en wel, maar deze week kan echt niet hoor, veel te veel te doen”. Gun het je dan zeker de volgende week. Plan bewust een moment in je agenda voor ontspanning. Kijk wat realistisch is om mee te beginnen. Is het enkele keren per week een halfuurtje om een frisse neus te nemen? Een kwartier voor het slapen om te stretchen? Een uurtje tijd maken voor je hobby? Samen ontbijten met je gezin?  Alles is prima!

 

Veel succes met het inplannen van jou rust-momentjes!