Zit je verschillende uren op je (bureau)stoel en krijg je er rugpijn van? Dat is voor velen heel herkenbaar! Vaak is de stoel in kwestie helemaal niet voorzien om onze wervelkolom goed te ondersteunen. Ik denk niet alleen aan een steun aan onderrug, maar ook aan de zitpositie die een gigantisch verschil maakt bij lang zitten.
De meeste stoelen in onze omgeving hebben een horizontaal zitvlak. Het nadeel daarvan, is dat je op de duur onderuitzakt. Je bekken glijdt onderuit en je komt in een bolle houding terecht die je die zeurende pijn geeft aan je onderrug. Je kan wel denken: Ik ga er op letten om rechtop te zitten en mijn buik en rugspieren opspannen…..Na een halfuur geconcentreerd werken, zit je terug is dat bolletje gezakt. Erg frustrerend is dat.
Wat ergonomisch beter is, is het zitten met een openheuphoek. Hierbij wijzen je knieën naar beneden en kantelt je bekken naar voren. De hoek tussen je bovenlichaam en je benen is >90°. Hierdoor kantelt je bekken naar voor en kan je je natuurlijke kromming van je lage rug beter behouden.
Verder is dynamiek ook erg belangrijk om de belasting over je rug te verdelen.
Je kan dit op sommige bureaustoelen heel fijn instellen. Als je deze optie niet hebt, kan je tussen je gewone stoel en een zitbal afwisselen of gebruik maken van een dynamische zitwig. Bijvoorbeeld een uur op de zitbal, een uur gewone bureaustoel. Moest je een hele dag op een zitwig/ bal zitten is dit erg vermoeiend voor je rugspieren.
Wees niet bang om eens aan de hendeltjes van je stoel te komen en alle mogelijkheden te bekijken. Als dat enkel een hendeltje is om hoger en lager te zitten, kan je de afweging maken om eens te investeren in een ergonomische stoel. Naar mijn mening zijn we immers nog lang niet van thuiswerken af. Bedenk dus een rugvriendelijke manier om die 8 u per dag aan je bureau door te brengen.
Veel zitplezier!
Ps: Een lendensteun is en blijft erg belangrijk. Zorg er dan ook voor dat hij optimaal in de holte van je lage rug aangrijpt (net boven je broeksriem).